Datum: 13-01-2021

Laatste update: 16:33

Auteur: Martijn De Ridder

Prijsverschillen in zonnepanelen, zo zit het

Kosten zonnepanelen
De prijzen van zonnepanelen zijn opgebouwd uit verschillende elementen. Om een indruk te geven van wat zonnepanelen kosten gaan we uit van een gemiddelde afnemer per huishouden.
Zonnepanelen
50%
Omvormer
20%
Montage materiaal
10%
Montage werken
10%
Overig
10%

Wil je zonnepanelen kopen?

Vergelijk dan eerst gratis en vrijblijvend offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen en bespaar tot wel 30%!

Prijsverschillen

Het materiaal en de verschillende merken zorgen voor de grootste verschillen in prijs. Het materiaal van een zonnepaneel bestaat uit polykristalline of monokristallijne. Monokristallijne is een veel duurder materiaal als Polykristalline. De kwaliteit van een Monokristalijne zonnepaneel is hoger en zo ook het rendement. 
Bloomberg, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in financieel data en software voor de energiemarkt heeft het tier systeem geïntroduceerd. Dit systeem is een maatstaf voor het meten van de kwaliteit van zonnepanelen.

Tier 1

Tier 1 staat voor kwaliteit. Kort gezegd houdt tier 1 dat de volledige productie van het zonnepaneel wordt gedaan door dezelfde fabrikant. Met name de investeringen in research en development zorgen voor een hoge kwaliteit van e zonnepanelen. Een tier 1 leverancier produceert al meer dan 5 jaar zonnepanelen.
Het zal dan ook niemand verbazen dan binnen het tier 1 segment met name de premium merken actief zijn zoals LG en Panasonic. Kwaliteit maar ook garantie is belangrijk binnen het tier 1 segment.

Tier 2

Tier 2 investeert niet of weinig in research en develepment. Leveranciers hoeven slechts twee jaar te produceren om binnen het tier 2 segment te vallen. Het vermogen van de panelen ligt wat lager als bij tier 1 producten.

Tier 3

Tier 3 investeert niet in research en development. Het is alleen bezig met het monteren van zonnepanelen en produceert zelf geen Silicium cellen. De productie is niet geautomatiseerd en de aanbieders zijn vaak niet langer als twee jaar actief. 

Nu lijkt het net of tier 3 slechte kwaliteit levert en tier 1 enkel goede. Dit is zeker niet het geval. Waar u wel rekening mee moet houden is dat aanbieders nogal eens failliet gaan door de grote concurrentie. Dit zal bij bedrijven als LG en Panasonic niet gebeuren waardoor de garantie gewaarborgd blijft. 90% van de kopers van zonnepanelen besluit uiteindelijk om voor producten te kiezen uit het tier 3 segment. Dit omdat de prijs aanzienlijk lager is en de verschillen in kwaliteit minimaal zijn.

en verder

De omvormer is het tweede fysieke product wat voor ongeveer 20% van de aankoopsom zorgt. Van oudsher zijn er 3 zijn er omvormers op de markt te weten: de serie omvormer, micro omvormer en de klassieke omvormer in combinatie met power optimizers. Ook hier zitten er verschillen in productieprijzen. De goedkoopste optie is de serie omvormer. Bij een serie omvormer kan de volledige zonnepanelen installatie worden aangesloten aan één omvormer. Een power optimizer omvormer is iets duurder. Een power optimizer is eigenlijk een intelligent kastje dat onder ieder zonnepaneel wordt geplaatst. Het zorgt ervoor dat de energie opbrengsten van een afzonderlijk zonnepaneel maximaal wordt gebruikt. In geval van schaduw of vervuiling kan het paneel hierdoor optimaliseren. De micro omvormer lijkt hierbij erg op de power optimizer. De werking is hetzelfde en ook de prijs is redelijk gelijk wanneer je een particulier aantal zonnepanelen koopt. Voor bedrijven (grote installaties) kunnen er wel grote verschillen in omvormer zijn. Vraag de installateur altijd welke optimizer daarom het beste bij uw installatie past. ​