Datum: 13-01-2021

Laatste update: 17:09

Auteur: Martijn De Ridder

soorten zonnepanelen, welke zijn er?

Soorten zonnepanelen

Er is een grote diversiteit in soorten zonnepanelen. Wanneer u weinig verstand hebt van zonnepanelen is dit niet het meest interessante onderwerp om veel over te lezen. Toch vinden we het belangrijk dat u goed weet wat u aanschaft, en dat u dus ook weet welke soort panelen er op de markt zijn. Over de verschillende soorten zonnepanelen leest u hier meer.

Momenteel zijn er vier soorten fotovoltaïsche zonnepanelen (ook wel zonnestroominstallaties genoemd) op de markt. Verreweg de meest voorkomende zonnepanelen zijn gemaakt uit silicium. Silicium is een halfgeleider. Op een plaatje silicium worden dunne draadjes metaal aangebracht die spanning kunnen afvoeren. Doorgaans wordt onderscheid gemaakt tussen drie panelen namelijk de monokristallijn, de polykristallijn en de dunne film zonnepanelen. De nieuwste soort is de glas – glas zonnepaneel. Deze ligt tussen twee glaslagen in. Ieder paneel heeft zijn voor en nadelen. In onderstaand schema zijn de belangrijkste kenmerken per paneel weergegeven:

mONOKRISTALLIJN

Kosten: Plek 3
Rendement: Zeer hoog
Pluspunt: Geschikt voor kleine daken

Dunne FILM

Kosten: Plek 1
Rendement: Laag
Pluspunt: Buigzaam, te gebruiken voor objecten

Polykristallijn

Kosten: Plek 2
Rendement: Hoog
Pluspunt: Geschikt voor grote daken

Glas-glas

Kosten: Plek 4
Rendement: Zeer hoog
Pluspunt: Lange levensduur

Monokristallijn zonnepaneel

Heb je een niet al te groot dak en wil je het maximale rendement behalen dan kun je het beste kiezen voor Monokristallijn zonnepanelen. De zonnecellen in een Monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Hierdoor zien de mono cellen er mooi geordend uit. De kleur is donkerblauw / zwart. Dit is tevens ook een belangrijke reden waarom veel mensen kiezen voor monokristallijn. De Monokristallijn panelen hebben een hoger rendement en zijn wat duurder dan een gemiddeld paneel. (circa 10%).

monokristallijn

Polykristallijn zonnepaneel

polykristallijn

Wanneer je een groot dak hebt dan kun je qua prijs kwaliteitsverhouding het beste kiezen voor de polykristallijn zonnepanelen. Ze zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement. Het paneel kenmerkt zich door zijn gebroken schervenpatroon. De zonnecellen bestaan uit grove kristallen. Er zijn mensen die deze panelen als minder mooi ervaren. Tip: Kijk eens goed om u heen naar daken die bedekt zijn met zonnepanelen en bedenk welke zonnepanelen het beste op uw dak passen. Het opgewekte vermogen per paneel ligt iets lager dan bij de monokristallijn zonnepanelen maar de aanschafwaarde is dan ook lager. Voor grote oppervlaktes kiest u Polykristallijn zonnepanelen, voor kleine oppervlaktes gaat u voor Monokristallijn zonnepanelen.

Dunne film zonnepanelen

In de dunne film zonnepanelen wordt amorf silicium gebruikt. Deze panelen bevatten geen kristallen waardoor ze zeer buigzaam zijn. Het gebruikersdoeleinde is dan ook vaak anders. Deze panelen worden vaak gebruikt bij voer- en vaartuigen als bussen en jachten. De panelen hebben een relatief lage opbrengst. De prijs ligt ook een stuk lager. Dunne film zonnepanelen kun je bij in vele soorten en maten kopen, zo ook bij bol.com 

dunnefilmzonnepaneel

Glas-glas zonnepaneel

Om uit te leggen wat Glas-glas zonnepanelen zijn is het eerst belangrijk om te weten dat zonnepanelen over het algemeen een terugval krijgen in opwekcapaciteit naar mate de leeftijd vordert. Bij de eerder genoemde zonnepanelen is het zo dat fabrikanten na 10 jaar 90% en na 20 jaar 80% van de opbrengst capaciteit garanderen. Hier leest u meer over de garantie

Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw op de markt en onderscheiden zich voornamelijk in deze terugval. Je kunt met Glas-glas zonnepanelen langer genieten van de hoge rendementen. In de totale levensduur kun je dus met Glas-glas zonnepanelen meer Kwh’s opwekken dan bij de eerder genoemde zonnepanelen. Goed voor het rendement, maar ook goed voor het milieu. De technologie is relatief nieuw en is er nog weinig aanbod. Hierdoor is het zo dat de prijs ook beduidend hoger ligt dan bij de ‘’gewone’’ zonnepanelen. Op de lange termijn kan het echter zo dat deze panelen ondanks de hogere aanschafwaarde de beste keuze zijn voor uw dak. Laat u hierover adviseren bij de verschillende aanbieders.

Gerelateerde artikelen

Terugverdientijd zonnepanelen
zonnepanelen garantie
Kosten zonnepanelen